Het aantekeningenboek van Dirck Jansz. (1578-1636)
Jaar van uitgifte 1993
Nur1 685
Nur2 694
Reeks naam Egodocumenten
Status leverbaar
Taal Nederlands
Tweede taal zestiende-eeuws Nederlands
Auteur(s) Dirck Jansz.
Bindwijze ing
Bladzijdes 218
Redactie Uitgegeven door P. Gerbenzon, met inleidingen van J.A. Faber, m.m.v. K. Fokkema, P. Gerbenzon, registers van A. Vellema, P. Gerbenzon en een woordenlijst van K. Fokkema
Reeks nummer 5
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Leven en dood, werken en ontspannen vinden alle hun plaats in het aantekeningenboek. Dit egodocument geeft ons de kans direct met het verleden in aanraking te komen.' R. Appeldoorn in: Dokumentaal no.2 1994. 'Met de heruitgave van Dirck Jansz' aantekeningen heeft de serie egodocumenten er een waardig deel bijgekregen.' L. van Gemert in: Tijdschrift voor Nederlandse Taal- en Letterkunde 110 (1994) 2.

Het aantekeningenboek van Dirck Jansz. (1578-1636)

Dirck Jansz. | 9065501177
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

Het aantekeningenboek van Dirck Jansz. is een van de oudste egodocumenten geschreven door een vertegenwoordiger van de boerenstand. Dirck Jansz. werd in 1578 of 1579 geboren. Hij was een tamelijk welgestelde boer in St. Annaparochie in Het Bildt. Daar pachtte hij 30 hectaren land en had enkele knechten en meiden in dienst, vooral seizoenarbeiders. In het dorp nam hij een vooraanstaande plaats in. Toen de Bildtpachters in conflict kwamen met de Staten van Friesland, reisde Dirck Jansz. naar Holland om als volmacht van de Bildtpachters hun zaak te bepleiten bij de Staten-Generaal. Dat Dirck ook in ander opzicht boven de middelmaat uitstak, blijkt uit zijn boekenbezit. Hij had een verzameling van meer dan 40 boeken, waaronder volksboeken als Reinaard de Vos, Floris ende Blancefloer, Uilenspiegel en verschillende godsdienstige, historische en politieke werken. Uit het feit dat hij ook een geuzenzangboek bezat, kan worden opgemaakt, dat hij de zaak der reformatie was toegedaan. Het aantekeningenboek beslaat de jaren 1604-1636. Het is een bonte verzameling van nieuws en nieuwtjes, familieberichten, buurtpraatjes, gedichten, spreuken en moppen. Veel aandacht besteedt Dirck Jansz. ook aan de wisselvalligheden van het weer, de landbouwwerkzaamheden, de stand van het gewas en de uitslag van de oogst. Zijn aantekeningenboek is een interessante bron voor de agrarische én voor de mentaliteits- en gezinsgeschiedenis.