Zintuigen in de Middeleeuwen
Jaar van uitgifte 2007
Nur1 684
Nur2 694
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 80
Redactie Pascal Bertrand e.a.
Reeks nummer 20 (2006) 4
Plaats van uitgave Hilversum
Editie 1

Inhoud: REDACTIE, Zintuigen in de Middeleeuwen   HAN NIJDAM, 'Als zijn vijf zintuigen daardoor beschadigd zijn ...'   Zicht: JUSTIN KROESEN, Pour veoir Dieu en passant. Het zien van de hostie in de late Middeleeuwen   JOSÉ VAN DER HELM, De ogen van Beatrice. Zien in Dantes Divina Commedia   Reuk: CASPER STAAL, De geurende kerk   Gehoor: JELLE KOOPMANS, Hels kabaal!   MARIKEN TEEUWEN, Horen met je ziel   Tast: ARPÁD ORBÁN, De aanraking: van kwaad tot erger?   Smaak: CHRISTIANNE MUUSERS, In de ban van Behemoth. Lekker eten in de Middeleeuwen?   JOB WESTSTRATE, Rotte vis en zure wijn. Houdbaarheid, bederf en manipulatie van voedsel in de late Middeleeuwen   Inhoudsopgave Madoc jaargang 20 (2006)

...deze gevarieerde bundel, geschreven door doorgaans jonge mediëvisten (...) De mooie plaatjes op de schilderijen krijgen er met de kennis uit deze feestbundel weer een dimensie bij, al is het nog geen voelen, ruiken, horen en proeven, dus des te beter kijken.' NS in: Catharijnebrief 25 (2007) 97.

Zintuigen in de Middeleeuwen

9789065509390
10,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Themanummer Madoc 20 (2006) 4.
 

 

De zintuiglijke waarneming was in de Middeleeuwen natuurlijk net zo essentieel als nu, maar toch zijn expliciete beschrijvingen van het voelen, ruiken, zien, horen of proeven vrij bijzonder. Vaak komen dergelijke gegevens alleen zijdelings in bronnen (of in onderzoekingen) naar voren. In dit themanummer van Madoc gaan de auteurs op zoek naar middeleeuwse ideeën over en voorstellingen van de vijf zintuigen. Welke geluiden klonken in de middeleeuwse leefwereld? Hoe rook het? Waarom was het belangrijk om een reliek aan te raken? Werden dezelfde dingen als mooi om te zien beschouwd als nu? Het thema wordt door een tiental auteurs vanuit diverse disciplines behandeld. Elk zintuig wordt vanuit twee verschillende - tegenovergestelde - invalshoeken benaderd.