Steun en toeverlaat
Jaar van uitgifte 1999
Nur1 680
Nur2 704
Reeks naam Metamorfosen
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 192
Redactie Marit Monteiro e.a.
Reeks nummer 3
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: Woord vooraf   PETER J.A. NISSEN, Steun en toeverlaat. Vormen en gestalten van geestelijke begeleiding in de geschiedenis van het christendom   CHARLES M.A. CASPERS, 'Ik ken mijn schapen en zij kennen mij'. De praktijk van het jaarlijks algemeen huisbezoek, ca. 1860-ca. 1960   MARJET DERKS, Leeuw en lam. Jacques van Ginneken en de Vrouwen van Nazareth   GIAN ACKERMANS, Repertoires en strategieën van geestelijke leiding in De Kloosterling, vaktijdschrift voor leken en religieuzen (1929-1971)   CECILIA VAN DER POEL, zuster van de Choorstraat in Den Bosch, Dat ons de wijsheid des haren gewordt ... Een persoonlijke visie op geestelijke begeleiding   MARIT MONTEIRO, Waar geven en ontvangen in elkaar overlopen. Portret van Paul Smits van Waesberghe sj   JAN BLUYSSENn, Naar het model van Franciscus van Sales   JAN VAN DEENEN sj, De vraag, niet het aanbod. Geestelijke begeleiding volgens de ignatiaanse traditie   JUDITH DE RAAT, Niet alles hoeft van bovenaf. Portret van Wies Stael-Merkx   JUDITH DE RAAT, Doen wat je denkt. Portret van Wim Vrolijks ofm   TJEU VAN KNIPPENBERG, Tussen naam en identiteit. Een model voor geestelijke begeleiding   STEF AUPERS, New Age: tussen religie en psychotherapie?   Herkomst van de illustraties   Gegevens over de auteurs en de redacteurs

'De samenstellers hebben geopteerd voor een heel gevarieerde aanpak. (...) Deze gevarieerde aanpak heeft zonder twijfel voordelen: de lezer komt in contact met een grote waaier van aspecten, en de afwisseling van meer algemene bijdragen en persoonlijke getuigenissen zorgt ervoor dat de bundel toegankelijk is en vlot leest. De samenstellers hebben bovedien voor treffende illustraties gezorgd, vaak persoonlijke foto's, die de historische couleur locale van de getuigenissen ondersteunen.' Rob Faesen SJ in: Trajecta 9 (2000) 2, p. 230-231; 'Wie zich wil oriënteren op de historische ontwikkeling van geestelijke begeleiding in de Katholieke traditie heeft aan deze bundel een goede gids. Een protestantse pendant zou niet misstaan.' Gerben Heitink in: DNK 53 (2000), p. 74. Verder gesignaleerd in: Dutch Review of Church History (2002) 1, p. 239-242; Ex Tempore 19 (2003) 3, p. 104-105; BMGN 116 (2001) 1, p. 58-59; De Bazuin, 21-01-2000; NBD Biblion, 06-04-2000; Cd-rom Leesidee 2000-2005.

Steun en toeverlaat

9065500731
19,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Historische aspecten van geestelijke begeleiding.
 

 

De behoefte aan geestelijke begeleiding is geen modern verschijnsel. Terwijl nu verschillende vormen van therapie bestaan om aan dat verlangen tegemoet te komen, was geestelijke begeleiding vroeger een klerikaal monopolie. Steun en toeverlaat laat zien welke gedaantewisselingen het verschijnsel geestelijke begeleiding binnen de Nederlandse katholieke leefwereld heeft ondergaan. Uitgangspunt in deze bundel is de dynamiek tussen geestelijkheid en gelovigen, tussen leiders en geleiden. Waar worstelden gelovige mannen en vrouwen mee? Wat hadden de geestelijke begeleiders in verschillende hoedanigheden hun te bieden? Wanneer werd begeleiding als bevoogdend of nutteloos ervaren en wanneer als zinvol, troostrijk en ondersteunend? Op welke wijze kunnen bestaande vormen van geestelijke begeleiding aangepast worden aan de huidige vragen van gelovigen en zo opnieuw betekenis krijgen? Historici en theologen, leken en religieuzen buigen zich over deze vragen in toegankelijk geschreven bijdragen en persoonlijke verhalen.