Jacob van Lennep
Jaar van uitgifte 2014
Nur1 694
Nur2 621
Reeks naam De Moderne Tijd
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 96
Redactie Jan Rock e.a.
Reeks nummer 38 (2014) 3
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: JAN ROCK/JANNEKE WEIJERMARS, Jacob van Lennep. Een oog op Verlichting, historiezucht en Romantiek   MARITA MATHIJSEN, Het uitwendige schrijverschap. Jacob van Lennep als publieke figuur   JOEP LEERSSEN, Van Lennep als romanticus   PETER RAEDTS, De liberale middeleeuwen   WESSEL KRUL, Het raadsel van de Nederlandse romantiek   JO TOLLEBEEK, Een gedwongen pleidooi. Geschiedenis schrijven in het Verenigd Koninkrijk van Willem I   Over de auteurs  

'Het mooiste artikel in het nummer is zeker dat van Marita Mathijsen. [...] Wat een man is dat [=Van Lennep] geweest! "Advocaat - politicus - vrouwenjager - romanschrijver - dichter - toneelschrijver - historicus - editeur - taalkundige - beschermer van oudheden. Ik zou geen schrijver weten die dit nu allemaal voor elkaar zou krijgen."' Marc van Oostendorp op: nederl.blogspot.nl, 19-10-2014.

Jacob van Lennep

9789087044893
10,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Themanummer De negentiende eeuw 38 (2014) 3.
 

 

Dit themanummer bundelt de Jacob van Lenneplezingen die de afgelopen vijf jaar zijn gehouden. Met Jacob van Lennep als vertrekpunt wordt een beeld gegeven van de cultuur van de Nederlandse negentiende eeuw. Jacob van Lennep was immers veel meer dan een man met een levendige blik en een charmant karakter, meer ook dan een dichter en een romancier. Hij was jurist en rijksadvocaat, conservatief lid van de Tweede Kamer, vriend van Willem Bilderdijk, staatkundige, geschiedschrijver, taalkundige, tekstbezorger van Jacob van Maerlant en Joost van den Vondel, lid van vele commissies, vrijmetselaar. Zijn leven en werk laten een wereld zien van klassieke cultuur, van verlichte idealen over geleerdheid, onderricht en samenleving, van romantische vernieuwingen in verhaalkunst en nationaal denken en van representaties van het verleden.