Jaarboek De Achttiende Eeuw 2018
Jaar van uitgifte 2018
Nur1 694
Nur2 685
Reeks naam De Achttiende Eeuw
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 143
Redactie Sarah Adams, Thomas von der Dunk en Elwin Hofman
Extra geïllustreerd (deels kleur)
Reeks nummer 2018
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: Van de redactie   Jubileum: 50 jaar Werkgroep 18e Eeuw: BERT PAASMAN, De jaren van omgekeerde kaartenbakken en stencils. Herinneringen aan de jeugd van de Werkgroep 18e eeuw   WIJNAND W. MIJNHARDT, Meervoudige moderniteit en de vergeten erfenis van de Nederlandse Verlichting   Dossier 250 jaar circus: JOHAN VERBERCKMOES, Inleiding. Kom binnen, kom binnen, het circus gaat beginnen   WILLEM RODENHUIS, De Circuscollectie van de Afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Een nadere blik in het licht van het 250-jarig bestaan van het modern klassieke circus, 1768-2018   THOMAS VAN DER GOTEN, Tijdloos of efemeer? Herdenking op de Thames Frost Fair   JOHAN VERBERCKMOES, Door het publiek betoverd. Kermisacts en sneeuwpoppen in de Nederlanden in de zeventiende en achttiende eeuw   Afzonderlijke bijdragen: FRANK DE HOOG, Eendracht maakt tweedracht. Het gebruik van de retoriek van eendracht tijdens en na de politieke crisis van 1748   FRANK JUDO, De gravin en de stokebrand. Twee buitenstaanders en hun strategische alliantie ten tijde van de Brabantse Omwenteling   PAUL PELCKMANS, Wolff & Deken kiezen uit La Fontaine   Over de auteurs

'Het Jaarboek De achttiende eeuw wordt uitgegeven onder auspiciën van de Werkgroep achttiende eeuw, die met dit jubileumnummer haar halve eeuwfeest viert. Het onderwerp van dit themanummer is, 250 jaar circus. [...]  Het Jaarboek is mooi vormgegeven, met illustraties afkomstig uit de circuscollectie van de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Een oproep achterin vraagt om bijdragen voor het Jaarboek 2019, dat Robinsoniades als thema heeft. Gezien de wijze waarop dit themanummer is vormgegeven, is die uitgave een aanlokkelijk vooruitzicht.' Drs. Paul Hendriks via: historischhuis.nl, maart 2019.

Jaarboek De Achttiende Eeuw 2018

9789087047559
25,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Dossier: 250 jaar circus.
 

 

In 2018 bestaat de Werkgroep 18e Eeuw 50 jaar. Omdat het ook 250 jaar geleden is dat het moderne circus werd 'uitgevonden', staan in dit Jaarboek kermis, circus en festiviteiten centraal. Stichtend lid Bert Paasman blikt terug op het ontstaan van de werkgroep, Wijnand Mijnhardt formuleert een toekomstvisie. Het themadossier bevat artikelen over de circuscollectie van de UvA, de Londense Thames Frost Fair en kermisacts in de zeventiende- en achttiende-eeuwse Nederlanden.