Wonderlijkheden
Jaar van uitgifte 2019
Nur1 648
Nur2 694
Status leverbaar
Taal Nederlands
Auteur(s) Lara Voerman (tekst), Iwan Baan (beeld)
Bindwijze genaaid gebrocheerd in slap omslag
Bladzijdes 151
Plaats van uitgave Hilversum

'Lara Voerman schreef over deze architect een boek dat ook voor niet-bouwkundigen prima leesbaar is. De vele illustraties geven een goed beeld van Dudoks werk. Dat wordt aangevuld met mooie foto’s van Iwan Baan. Daarop is goed te zien hoe Dudoks gebouwen nu een vast
onderdeel zijn geworden van het stedelijk landschap.' Roel Sikkema in: Gulliver van Nederlands Dagblad 17 januari 2020, p. 15-16; 'Mooi boekje, goed geschreven en met prachtige foto's. De tekst wordt afgewisseld met originele foto's en tekeningen. Geschikt voor een breed publiek.' Jeanine Deckers via: NBD Biblion, 8 januari 2020; 'Het is een interessante publicatie om Hilversum ter plaatse te ontdekken en de grote betekenis van deze man juist te kunnen plaatsen. Hilversum is zeker een reis waard.' Marc Dubios in: Kunsttijdschrift Vlaanderen, 8 januari 2020. 'In haar boek zoomt Voerman dus onder meer in op Dudoks inspiratiebronnen, ook die buiten de architectuur, zoals muziek, antroposofie en kunst. Door zijn netwerken van mensen en ideeën voor het voetlicht te brengen nuanceert zij Dudoks imago als eenling.' Eddie de Paepe in: Gooi en Eemlander 14 november 2019, p. 6-7.

Ook gesignaleerd op: Historiek.net, 10 december 2019.

Wonderlijkheden

Lara Voerman (tekst) | 9789087048143
19,95
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Willem Marinus Dudok: netwerken & inspiratiebronnen.
 

 

De gebouwen van Willem Marinus Dudok (1884-1974) zijn geliefd en tijdbestendig. Meer dan zeventig van zijn gebouwen of complexen hebben de status van gemeentelijk of rijksmonument, zijn onderdeel van een beschermd stads- of dorpsgezicht of aangemerkt als wederopbouwgebied van nationaal belang. Dit boek biedt een chronologisch verhaal van leven en werk van Dudok. Zijn imago als eenling wordt genuanceerd door hem in een bredere context te plaatsen van netwerken van ideeën en mensen. Van de hiërarchische Genie, het ontwikkelingsgerichte Hilversumse gemeentebestuur, het Gooise milieu van kunstenaars en natuurbeschermers tot commissies met collega's uit de top van de Nederlandse stedenbouwkundige wereld - allen beïnvloedden in meer of mindere mate zijn denken en zijn ontwerpen. Dudoks ideeën over tuinstad Hilversum en het wonderlijke van de architectuur zijn spectaculair verbeeld in foto's van Iwan Baan.