[=themanummer De Negentiende Eeuw 30 (2006) 3]
Bestellen >Dit themanummer van De negentiende eeuw bevat de bijdragen die gehouden werden op een congres over het Koninkrijk Holland. Om te ontsnappen aan de mythologisering van Lodewijk Napoleon (nepkoning versus perfecte vorst) gaan de auteurs terug in de tijd, naar de discussies die destijds werden gevoerd, naar de plannen die werden bedacht en al dan niet gerealiseerd, naar wat gretig werd aanvaard of juist verzet opriep en naar de beeldvorming die daaruit is ontstaan. De bijdragen hebben vooral betrekking op politiek, rechtspraak en cultuur.
Inhoud: Redactioneel ANNIE JOURDAN, Staats- en natievorming in de tijd van Lodewijk Napoleon. Nederland als 'objet de désir' WYGER R.E. VELEMA, Lodewijk Napoleon en het einde van de republikeinse politiek PETER VAN DEN BERG, Codificatie en staatsvorming in de tijd van Lodewijk Napoleon JOKE ROELEVINK, 'Cette grande inertie qu'on rencontre sans cesse dans la marche des affaires'. Lodewijk Napoleon als wetgever en uitvoerder MAARTEN W. VAN BOVEN, Een Nederlandse rechtspraak onder een Franse koning. De reorganisatie van de rechterlijke macht onder het bestuur van Lodewijk Napoleon WANTJE FRITSCHY, Gogels 'Compte rendu au Roi' en de staatsfinanciën in het koninkrijk van Lodewijk Bonaparte MARTIJN VAN DEN BURG, 'Quelque chose à imiter'. Koning Lodewijk en het nationaal lager onderwijs JOS GABRIËLS, Een militair op de troon? Koning Lodewijk en de strijdkrachten JOHAN JOOR, De huid die niet mocht zweten. Het continentaal stelsel en de betekenis daarvan voor het Koninkrijk Holland WILLEM FRIJHOFF, De natie op stap. Nederlanders in Parijs in koning Lodewijks tijd MATTHIJS LOK, 'De schaduwkoning'. De beeldvorming van koning Lodewijk tijdens de Restauratie IDO DE HAAN/JEROEN VAN ZANTEN, Lodewijk als wegbereider van Willem? Kritische kanttekeningen bij een nieuwe idee reçue
'Een interessant nummer, want het koningsschap van Lodewijk Napoleon is lang vergeten of overgeslagen, zoals terecht in de redactionele opening wordt geconstateerd. Als een ding uit alle bijdragen duidelijk wordt, dan is het wel dat het enige wat de meeste mensen van Lodelijk Napoleon weten, waarschijnlijk het minst terechte is: Lodewijk Napoleon zou aan meer herinnerd moeten worden dan aan zijn vermeende uitspraak dat hij 'konijn van Holland' zou zijn.' Ger Jan Onrust in: Kleio, juni 2007. Verder gesignaleerd in: Nederlands Dagblad/ Het Katern 09-02-2007.