[=themanummer Madoc 15 (2001) 4]
Dit boek is uitverkocht.Al spreken wij van het grijze verleden, de Middeleeuwen waren verre van grijs, getuige bijvoorbeeld de schitterende miniaturen en andere versiering in de bewaarde handschriften. Dit verre verleden was zelfs nog kleuriger dan wij ons nu vaak realiseren. Kerkportalen die wij als grijs en eerbiedwaardig kennen, waren met een bonte kleurenpracht getooid. Kale houten beelden die wij nu om hun eenvoud bewonderen, hadden blozende gezichten en kleurige kleding. Die kleuren waren er niet alleen voor het mooi, ze waren ook functioneel. De kleur van kleding bijvoorbeeld kon iets over de drager zeggen - over zijn/haar bedoelingen of karakter - of over de gelegenheid waarvoor de kleding is aangetrokken. In handschriften werd kleur mede gebruikt ter structurering van de tekst. Ook op theoretisch niveau hield men zich in de Middeleeuwen bezig met kleuren. Men schreef verhandelingen over de betekenis en functie van kleuren, maar ook over de vraag wat kleur eigenlijk is, en hoe wij kleur waarnemen. Dit kleurrijke themanummer verkent verschillende aspecten van het gebruik en de betekenis van kleuren in de Middeleeuwen.
Inhoud: Van de redactie ANNA ADAMSKA, Een reflectie over de studie van middeleeuwse kleuren JEROEN WESTERMAN, 'Colores optimi per totam aecclesiam'. De veelkleurigheid van het middeleeuwse kerkgebouw J.P. GUMBERT, Kleur in middeleeuwse handschriften MARTINE MEUWESE, Effen ridders en kleurige bomen SASKIA BOGAART, Bartholomaeus Anglicus over kleuren CASPER STAAL, Kleuren in de middeleeuwse liturgie PAUL WACKERS, Mooi rood is niet lelijk MARIEKE VAN VLIERDEN, Kleur op middeleeuwse sculptuur. Enkele voorbeelden uit de collectie van Museum Catharijneconvent te Utrecht JOHANNES M.M.H. THIJSSEN, Kleur bekennen. Middeleeuwse theorieën over de waarneming van kleuren ELIZABETH DEN HARTOG, 'Geen beeldhouwwerk in steen, dat niet beschilderd is'. De polychromie van het Bergportaal van de Sint-Servaaskerk in Maastricht WILLEM KUIPER, 'Ende ic ware op grauweele...' HILDO VAN ENGEN, Kleurloos of ketters. De tertiarissen van het Kapittel van Utrecht en hun habijt
'Dit boek, met zijn bescheiden omvang, is meer dan de moeite waard: het geeft een rijkdom aan informatie over de middeleeuwse kleurenwereld op alle mogelijke gebieden: technisch, chemisch, literair, architecturaal, filosofisch, codicologisch. Het enige dat eraan toegevoegd had kunnen worden is een studie over de ziekte-kleuren. Dan zou ook de medische wereld vertegenwoordigd zijn geweest.' R. Jansen-Sieben in: Scientiarum Historia, 28 (2002) 1. 'Het aandachtig lezen van dit dagboek met zijn mooie titel zet aan tot reflectie en kan bemoediging geven. Een belangrijke en hartverwarmende uitgave!' Derk Jansen in: Documentatieblad voor de Nederlandse Kerkgeschiedenis 58, juli 2003. Verder gesignaleerd in: Leesidee 2000-2005.